Referanse: Sandvik, H. (2000) Menneskets ansvar for drivhuseffekten. Adresseavisen (Trondheim), 8. juni, 14. Hele artikkelen: © 2000 Hanno Sandvik.
Menneskets ansvar for drivhuseffektenKARBONDIOKSID (CO2) er en gass som for tiden er mest kjent for å bidra til drivhuseffekten og dermed å være skadelig for klimaet. Det er selvsagt bra at dette faktum har kommet opp i vår bevissthet, fordi drivhuseffekten sannsynligvis er en av de største truslene vi står ovenfor. Dessverre kommer klimadebatten – med profesjonell hjelp, kan man få inntrykk av – av og til på avveie. DET HEVDES f.eks. at «CO2 er en forutsetning for liv på jorden.» Ja, selvfølgelig er det det: For det første trenger planter CO2 for å leve. For det andre inngår CO2 i en naturlig drivhuseffekt. Uten denne hadde klimaet på jorden vært for kalt til å kunne muliggjøre liv. Det stemmer også at de naturlige CO2-utslippene er større enn de menneskeskapte. Men ingen av delene har noen som helst relevans for klimapolitikk. CO2 inngår i en naturlig kretsløp: Naturen forbruker akkurat så mye CO2 som den produserer. Dermed er de naturlige utslippene ufarlige, uansett størrelse, fordi det hersker en likevekt mellom naturlig produksjon og forbruk. EN ANNEN påstand er: «Norge står bare for noen promille av de globale menneskeskapte utslippene.» Også dette er helt sant – fem promille, for å være nøyaktig. Men det skulle jo bare mangle! Norges befolkning er da heller ikke på mer enn en halv promille av jordens befolkning. Når man har 200 land på jorden (eller hva det korrekte tallet for tiden måtte være), skulle det være veldig overraskende at ett land står for mer enn noen promille av utslippene. Men det må være lov til å spørre: hva så? Skal det bety at problemet ikke eksisterer? Dessverre er problemet der, uansett hvem som har ansvar for hvor mye av CO2-utslippet. Og fordi erfaringer tilsier at ingen gjør noe hvis alle venter på alle andre, kan ikke Norge stå ved siden av og se på at andre land reduserer sin del av utslippet. DET SOM KLIMADEBATTEN tar mest skade av, er imidlertid useriøse påstander om at «drivhuseffekten ikke er bevist». Det blir ikke bedre av at noen som bruker dette «argumentet», forespeiler seriøsitet ved å bruke navn som «Nordisk Energi-Forum» (f.eks. Adresseavisen, 10.2. og 24.5.2000). I all korthet kan man si at «bevis» er et fremmedord for forskere. Vitenskapsfilosofer er i dag stort sett enige om at vitenskap ikke kan bevise noe som helst, bare motbevise hypoteser. At CO2 er medansvarlig for drivhuseffekten, er en hypotese som man, til tross for iherdig testing, ikke har kunnet motbevise. Likevel vil ingen forsker gå ut og si at den er «bevist», fordi han eller hun da gjør seg latterlig i forskersamfunnet. Men dette betyr ikke at vi ikke trenger å ta hypotesen alvorlig. Også tidevannskalenderen og strømbryteren bygger på ubeviste hypoteser, som man likevel tar alvorlig.
Respons: Dette innleggets foranledning besto av flere
innlegg ved P. Skipnes og P. Tande, som omtaler seg selv som «Nordisk
Energi-Forum», på Adressas debattsider. Datoene for disse var: Relaterte publikasjoner: mine to kronikker i Dagbladet (29.7.1999 og 12.12.2005).
[tilbake] |